Sv.Lenart.jpg

Misel

Moška prisega

 Nedelja, 14. 7. 2013, je bila pomemben dan, ne samo za člane naše moške skupine, ampak za celotno župnijo Lenart. Po več mesečnih pripravah je sedem moških pred svojimi družinami in celim cerkvenim občestvom opravilo slovesno priseglo. Ponosni smo, da smo prvi v Sloveniji, ki nam je to uspelo. V svetu so moške skupine že precej uveljavljene, v prihodnje pa se bodo, po načrtih, začele širiti tudi pri nas.

p7145986

Sama moška skupina je v Lenartu pričela delovati pred dobrim letom, ko se je na pobudo našega kaplana Damjana Mlinariča, pričelo sestajati več mož z željo, da naredijo v svojem življenju kvalitetni premik in da postanejo duhovni vodje svojih družin.

Pričeli smo z ogledom filma Courageous (pogumni), ki govori o življenjskih izkušnjah skupine ameriških mož, ki so jih, po vseh preizkušnjah, pripeljale do podpisa moške prisege. Srečanja so potekala vsak mesec in so bila vsebinsko zelo bogata. Šlo je za štiriurna srečanja, kjer smo obravnavali posamezne točke prihajajoče prisege, poleg tega pa smo tudi slavili, si izmenjali svoje težave in načrte ter molili za potrebe vsakega posameznika.

p7146005

Tako smo postopno spoznavali kakšna je svetopisemska vloga moža in očeta v družini. Spoznavali smo kako pomembno je, da je mož duhovni vodja družine, da je ljubeč in odgovoren mož in oče. Za vzgojo otrok je večja odgovornost na očetu kot materi. Oče je vzgled svojim otrokom in vse kar delamo , kako se obnašamo, kako reagiramo, kako se jim posvečamo, je temelj njihove prihodnosti, njihovega življenja. To je pravzaprav naša dediščina zanje.

 Sama prisega zajema dvanajst točk. Poleg že zgoraj navedenih smo se zaobljubili, da prevzemamo polno odgovornost zase, za svojo ženo in otroke, da bomo zvesti ženi, da bomo blagoslavljali svoje otroke, da jih bomo učili spoštovati avtoriteto in živeti odgovorno življenje, da se bomo zoperstavljali zlu, bomo molili za druge, da bomo marljivo delali za svojo družino, da bomo odpuščali tistim, ki so nas prizadeli, da se bomo učili iz svojih napak, da bomo častili Boga in da si bomo vse življenje prizadevali za izpolnjevanje te zaobljube.

p7145979

 Člani skupine smo medtem postali pravi prijatelji, medsebojno se podpiramo, pomagamo in svetujemo. Število članov se je sicer malo spreminjalo, vendar jih je sedem vztrajalo vse do prisege. To so: Bogdan Rojs, Leander Zelenko, Benjamin Zarnec, Dominik Gabrovec, Jože Perša, Janez Ajd in Darko Žmavc.

p7146009

 V nedeljo smo tako to prisego slovesno opravili, jo skupaj s pričami podpisali in se tako obvezali: Jaz in moja hiša pa bomo služili Gospodu (Joz 24,25).

p7146014

Potem smo vsi skupaj, z našimi družinami vred, praznovali s skupnim kosilom in druženjem do večernih ur.

p7146066

Prisege so sedaj lepo uokvirjene obešene doma na vidnem mestu, da nas vsak dan spominjajo in opominjajo na našo nalogo in obveze.

Na koncu se v imenu cele skupine zahvaljujem tudi našemu kaplanu zato, da nas je osebno povabil, nas animiral in vodil ter povezoval. Zelo se je trudil s pripravo gradiv, ki jih je sam v celoti prevajal, nas usmerjal in nam pomagal.

                                                                                Darko Žmavc

Avtor fotografij je Bogdan Rojs.

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information