Sv.Lenart.jpg

Misel

V dajanju prejmemo.
Skozi odpuščanje nam je odpuščeno.
Skozi umiranje (jaza) se rodimo v večno življenje.

sv. Frančišek Asiški

S. Nikolina prejela naziv častne občanke občine Lenart

V nedeljo, 29. 8. 2021, je s. Nikolina Rop prejela iz rok župana občine Lenart mag. Janeza Krambergerja naziv častna občanka občine Lenart, ki ji ga je občina dodelila ob občinskem prazniku leta 2020. 

3837S. Nikolina se je ob tej priložnosti zahvalila g. županu in občinskemu svetu, g. župniku Marjanu, da je vse to posredoval, izzval s svojim ŽPS in sodelavci. Zahvalila se je tudi nebeškemu Očetu, ki jo je poklical v življenje in v redovniški poklic ter ji dal talent za gospodinjstvo.

39

Foto: Tadej Regent

 

6. novembra obhajamo god sv. Lenarta, ki je zavetnik naše župnije Sv. Lenart v Slovenskih goricah. Na isti dan pa občina praznuje občinski praznik.

 

Občina Lenart je na predlog župnije ob njenih jubilejih: 70 let življenja in 50 let redovniških obljub, povzdignila našo rojakinjo s. Nikolino Rop v častno občanko.

s.Nikolina

Župnija je šolsko sestro predlagala za prejemnico enega od priznanj ob letošnjem občinskem prazniku. Toda občina se je odločila, da bo s. Nikolino, ki jo poznamo tudi kot izjemno osebo slovenske kulinarike, nagradila z nazivom častne občanke.

»Ta gesta pomeni zelo veliko, tako za kraj kot tudi za župnijo. Pomeni, da župnija in občina zelo dobro sodelujeta, pa tudi, da se dejanja in dobra dela župljanov, občanov, poznajo na občinskem nivoju in da tudi občina zna videti dela naših župljanov širom Slovenije,« meni župnik Marjan Pučko.

 

S. Nikolina je že tretja častna občanka iz duhovnih vrst, pred njo sta ta naziv prejela tudi nadškof Franc Kramberger in prejšnji župnik sv. Lenarta Martin Bezgovšek. Po Pučkovih besedah bodo v župniji zaradi znanih omejitev letošnjo žegnanjsko in zahvalno nedeljo praznovali brez skupnega druženja, slednje bodo namreč prestavili na kasnejši čas in takrat obeležili vse obletnice: 60-letnica duhovniške in 40-letnica škofovske službe nadškofa Krambergerja ter 70-letnica življenja in 50-letnica redovnih obljub s. Nikoline.

 

Da ta prihaja iz lenarške fare, naš g. župnik Marjan sprva ni vedel, »nato pa me je zelo presenetilo, ko sem s. Nikolino prvič poklical kot lenarški župnik in mi je rekla, da je naša župljanka, kljub temu, da ne živi v župniji. Prav s tem delom je ona te stvari ponesla v svet. Mislim, da v Sloveniji ni kuhinje, ki ne bi imela vsaj ene njene kuharske knjige«. Njen zgled pa je po mnenju g. župnika tudi spodbuda in pričevanje za odločanje mladih za nove duhovniške in redovniške poklice.

 

S svojim predanim delom, s pogumom, ponosom, kulinariko in zglednim redovniškim življenjem je ponesla župnijo in občino Lenart v Slovenskih goricah v številne domove po vsej Sloveniji in sosednjih državah. Ob tem poslanstvu pa je tudi predano služila vrednotam krščanskega življenja. Tako je med vsem ostalim prispevala tudi za promocijo Slovenskih goric, župnije in občine Lenart.

 

Čestitamo s. Nikolina!

s.Nikolina1

 

Pogovor s s. Nikolino, ki ga je opravil domači župnik Marjan Pučko, lahko poslušate TUKAJ.

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information