Sv.Lenart.jpg

Misel

Človek je kot zrno riža, ki se kuha v loncu: včasih na površini, včasih na dnu.

madžarski pregovor

G. župnik Martin Bezgovšek je končal svoje delo župnika naše župnije, 28. julij

 

V nedeljo, 28. julija 2019, je v župnijski cerkvi sveto mašo ob 1000 uri še zadnjič daroval župnik Martin Bezgovšek kot župnik naše župnije. Po 46-tih letih, ki jih je preživel v našem župnišču, se je upokojil.

dscf3830-min

Martin Bezgovšek je v naši župniji nastopil kot kaplan tedanjemu župniku in dekanu Janku Kotniku. Kasneje je bil imenovan za župnika, dolgo časa pa je bil tudi dekan in nato naddekan lenarške dekanije. Sedaj ima naziv častni naddekan. Leta 2014 mu je občina Lenart podelila tudi naziv častni občan občine Lenart.

 

Sam pravi, da pravzaprav nikamor ne odhaja. Dokler ne dobi prostega mesta v Domu sv. Lenarta bo maševal v župniji pri Sv. Barbari. 

 

V imenu ŽPS in vseh župljanov je g. župnika nagovorila ga. Jasmina Breznik.

 dscf3786-min

Spoštovani g. župnik.

 

Že nekaj let je v vas tlela želja po upokojitvi. Zavedali smo se, da ta čas enkrat pride. Ko nas je dosegla novica, da letos zaključujete svoje delo v naši župniji so se v nas razlila čustva žalosti, čeprav se zavedamo, da v svojem srcu lahko obudimo le hvaležnost za vaše dolgoletno pastoralno delo in za vse kar ste naredili za rast božjega kraljestva in župnije.

 

V teh dneh naše misli romajo skozi 46 let vašega poslanstva v lenarški župniji in naša doživetja ob vašem služenju. Svojo službo duhovništva ste pri nas začeli kot kaplan. Nato ste postali župnik. Vedno ste bili polni idej, z velikim žarom ste se lotili vsakega dela, ne le duhovnega, tudi fizičnega, in z veliko odprtostjo sprejemali nove izzive.

 

Z vso vnemo in veseljem ste se posvečali otrokom in mladini ter jih vodili na poti duhovnega življenja. Podpirali ste otroška, mladinska in druga srečanja. Krščansko ste vzgojili mnogo generacij, mnoge ste spremljali vse od zakramenta Sv. krsta, pa do zakramenta Sv. zakona in ustvarjanja družinskega življenja. Lahko rečemo, da ste postali del naših družin.

 

Z velikim razumevanjem in sočutjem ste poskrbeli za ljudi v stiski, starejše, bolne, osamljene, zavedajoč se, kaj pomeni opora duhovnika v njihovem življenju. Krepili in bodrili ste tiste, ki so doživeli razne izgube in se znašli v različnih življenjskih preizkušnjah. Mnogim ste povrnili upanje za življenje.

 

Prepoznavali ste poklicanosti posameznikov in njihovih talentov in jih usmerili na pravo pot.

 

Skrbeli ste, da je življenje v župniji bilo vedno aktivno. Skozi leta ste podpirali delovanje mnogih skupin. Kot duhovni voditelj ste nas učili vrednosti posameznika, družine, skupnosti, v odnosu do hoje k Kristusu. Učili ste nas, kako pomembni so naši odnosi, odpuščanje in sprava, kako pomembno je, da ne hitimo vsak zase skozi čas, da je pomemben čut za ljudi, da lahko z drobnimi pozornostmi naredimo življenje nekoga lepše, bogatejše. In vse to ste nam za vzgled dajali prav vi.

 

Vaša vrata so bila vedno odprta. Odprta za pogovor, nasvete, vaše misli pa so pogosto združevale Božjo besedo, pričevanja, poučevanja, predvsem pa vzpodbude, da se z Božjo pomočjo premaga vsaka ovira. Tako smo se lahko duhovno bogatili tudi z vašim širokim znanjem.

 

Široko ste odprli vrata tudi mnogim kaplanom, ki so bili poslani v župnijo. Bili ste jim mentor, velikokrat pa ste jih objeli tudi z očetovsko toplino.

 

Poleg tega, da imate veliko in mehko srce, imate tudi mogočno držo. Držo pokončnega duhovnika, ki ne le predano služi Gospodu ampak tudi svojemu narodu in domovini. Ne gre spregledati vašega delovanja tudi na družbenem področju, kjer ste vsa leta neutrudno opominjali na vrednote, vrednost kateheze in krščanskega življenja.

 

Veliko truda ste vložili, da je naše svetišče skrbno urejeno, z namenom, da bi se vsi dobro počutili v našem skupnem domu. Skrbno premišljeno ste poskrbeli za vse obnove in nazadnje tudi, da ima blaženi Anton Martin Slomšek svoje mesto v naši cerkvi.

 

Še veliko dejanj bi lahko naštevali, kjer ste pustili svoj pečat. Največji pečat pa je, da je življenje v teh letih bilo v naši župniji, lepo in bogato. Lepo in bogato tudi zato, ker ste prepoznavali, kaj potrebujemo, ker ste verjeli v vse nas posameznike in ker ste verjeli, da če združimo moči, lahko z Božjo pomočjo marsikaj tudi uresničimo.

 

Hvala vam za vaš dar potrpljenja z nami, včasih verjetno tudi trpljenja, prosimo pa vas tudi odpuščanja, kadar smo vašemu dnevu ali križu naložili dodatno in nepotrebno težo.

 

Spoštovani g. župnik, na vaši poti je zrastlo mnogo sadov in potrjuje, da nam z ljubeznijo do Boga, vse življenjske izkušnje pomagajo rasti v dobrem. Vaša dejanja so bila za mnoge svetla luč prihodnosti.

 

In danes se zahvaljujemo Bogu in Materi Božji za vsa leta služenja in za vse milosti, ki smo jih prejeli po Vašem delu.

 

V imenu vsega našega občestva hvala za vaše delo in skupno preživete trenutke.

 

Uspešno delo vam želimo tudi v prihodnosti. Predvsem pa vam želimo, da si najprej spočijete. Želimo vam tudi, da se posvetite tistim aktivnostim, za kar vam zdaj čas ni dopuščal. Naj bo vaše življenje v prihodnosti milostno in srečno.

 

Bog vas blagoslovi.

 

 

 

Več fotografij si lahko ogledate v GALERIJI.

Fotografije: Foto Tone

 

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information