Sv.Lenart.jpg

Misel

    Življenje je kot ljubezen,

    ni lahko in mirno stanje,

    ampak težka in

    čudovita pustolovščina.

      Andre Fayol

Binkoštna devetdnevnica 22. - 31. maj

 

Dnevi med Gospodovim vnebohodom in binkoštmi so v bogoslužju močneje poudarjeni. Posebni mašni obrazci nam kličejo v spomin Kristusovo obljubo, da bo poslal Svetega Duha. Obenem nas opozarjajo na pomembnost priprave za sprejem Duha resnice, ljubezni in življenja. Ti dnevi so binkoštna devetdnevnica. Devet dni, to je tisti čas, ko so po pripovedovanju evangelista Luke apostoli prebili v molitvi z Jezusovimi brati (kristjani), galilejskimi ženami in Marijo. Iz tega devetdnevnega čakanja je nastala navada, da posebno nujne molitve opravljamo devet dni. Tako molitev imenujemo devetdnevnico.

 

Binkoštna devetdnevnica kot duhovna priprava na binkošti, praznik tretje Božje osebe Svetega Duha, se bo v naši župniji pričela v petek po Jezusovem vnebohodom, torej 22. maja 2020 in bo trajala vse do binkošti, torej 31. maja 2020. 

 

Devetdnevnica pomeni poglobljen molitveni čas, ki ima poseben namen.

binkoti2Prvo devetdnevnico so doživeli Marija in apostoli. V dneh med vnebohodom in prihodom Svetega Duha na binkoštni praznik so bili zbrani v molitvi in prošnji za to, kar jim je Jezus sam obljubil: Svetega Duha Tolažnika.

To je bila devetdnevna intenzivna molitev prve Cerkve. Pozneje so nastale devetdnevnice. 

Binkoštna devetdnevnica je med vsemi najpomembnejša, saj je to molitev za to, kar je v Cerkvi najodličnejše: za darove Svetega Duha, za Svetega Duha samega.


Na opozorilo blažene Elene je papež Leon XIII. vse verujoče pozval, da v času med Jezusovem vnebohodom in binkoštmi molijo slovesno devetdnevnico za edinost kristjanov "Goreči grm". Gre za povabilo k molitvi in prošnji, »da bi se ponovno vrnili v gornjo izbo« in dan po Jezusovem vnebohodu začeli vsak dan klicati Svetega Duha ter ga prositi za potrebe trenutnega dne. To se lahko zgodi na različne načine: s spontano molitvijo, z molitvijo v Svetem Duhu - molitvijo v jezikih, molitvijo kesanja, zahvaljevanjem in blagoslavljanjem, itd. Lahko dodamo še druge namene, kakor nas vodi Sveti Duh.

sveti_duh2Prav je, da se tudi v vaših domovih v teh dneh duhovno pripravljate na binkoštni praznik. Naj bo vaša iznajdljivost tudi na duhovnem področju izredna.

Jezus bo svojo obljubo: »prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas«(Apd 1, 8) gotovo izpolnil tudi nam, današnjim kristjanom, vendar se moramo za darove Svetega Duha potruditi.

 

 

 

 

 

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information