Sv.Lenart.jpg

Misel

Življenje ti bo vedno prineslo težave. Tvoja pa je odločitev ali se boš zaradi njih jokal in obupal ali se potrudil in jih rešil.

Postni čas 2023 v župniji

 

 

POSTNA MOLITEV

 

 Gospod, moj Bog, odpri mi ušesa za tvojo besedo.

 Tvoja beseda naj preoblikuje moje misli,

 da bom spoznal svoje dostojanstvo in ga priznal drugim.

 Utelesi naj se v mojih dejanjih in usmeri moj korak k človeku ob meni.

Odmeva naj v mojih besedah in ozdravi naše odnose.

 Še posebej naj ozdravi naše bolečine, ki jih povzroča zasvojenost.

 Gospod, Tebi je to mogoče – pomagaj mi, da bom sprejel tvojo ljubezen

in Te prepoznal v svojih bližnjih. Amen.

 

 

Na pepelnično sredo, 22. februarja 2023, smo pričeli letošnji postni čas, našo osebno in občestveno duhovno 40-dnevno pripravo na praznovanje velikonočnega tridnevja. To je čas, ki nas vabi, da bi v svojem življenju in mišljenju pogledali vase in se spreobrnili. 

Naj bo postna pot blagoslovljena ob treh temeljih posta: molitvi, dobrih delih in odpovedi.


 

Na pepelnično sredo sta bili sveti maši zjutraj in zvečer. Vabljeni k obredu pepeljenja, ki bo med jutranjo in večerno sveto mašo.

Post

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti in človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve.

 

Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje v postnem času naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu (odpovedi) in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi.

 

Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

 

 Postna postava

Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo, 22. februarja 2023 in na veliki petek, 7. aprila 2023. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Samo zdržek od mesnih jedi je na vse petke v letu. Zunaj postnega časa smemo zdržek od mesnih jedi zamenjati s kakim drugim dobrim delom pokore ali ljubezni do bližnjega. Zdržek od mesnih jedi veže vernike od izpolnjenega 14. leta.

Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb...) post in zdržek odpadeta.

 

V teh dneh bomo deležno veliko postnih pobud in akcij. Ni pomembno koliko akcij izberemo, pomembno je, da nam pomagajo pri naši osebni duhovni rasti in pripravi na Veliko noč ter da postajamo boljši ljudje, kristjani in državljani.

 

krizev potKRIŽEV POT
V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju ter skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja.

 

Križev pot bomo v župniji molili ob petkih ob 1800 uri, kot uvod v sveto mašo in ob nedeljah ob 945 uri. Vabim prostovoljce, ki bi vodili molitev križevega pota.

 

Vabljeni tudi, da predlagate molitvene namene križevega pota.  

 

 

 

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information