Sv.Lenart.jpg

Misel

Kolikor je visoko do neba, tako globoko je do človeka.

Mirko Božič

Postni čas 2019 v župniji

 

Na pepelnično sredo, 6. marca 2019, začenjamo letošnji postni čas, našo osebno in občestveno duhovno 40-dnevno pripravo na praznovanje velikonočnega tridnevja. To je čas, ki nas vabi, da bi v svojem življenju in mišljenju pogledali vase in se spreobrnili.

Post

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Pepel je znamenje minljivosti in človekove krhkosti, saj se tudi on po smrti spremeni v prah in pepel. Vernemu človeku je pepel tudi znamenje pokore in prenovitve.

Obred pepeljenja bo v naši cerkvi potekal v sredo, 6. marca 2019, pri sv. mašah ob 815 in ob 1800.

 

 Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje v postnem času naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu (odpovedi) in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi.

 

Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

 

 Postna postava

 Cerkev za postni čas določa tudi posebne oblike spokornosti. Strogi post je na pepelnično sredo, 6. marca 2019 in na veliki petek, 19. aprila 2019. Ta dva dneva se le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. Strogi post veže od izpolnjenega 18. leta do začetka 60. leta.

Zdržek od mesnih jedi je vsak petek v postu. Kadar je praznik (cerkveni ali državni) na petek ali je kakšna slovesnost v družini (poroka, pogreb...) post in zdržek odpadeta.

 

 

krizev potKRIŽEV POT
V postnem času kristjani več razmišljamo o Jezusovem trpljenju ter skrivnosti človeškega trpljenja in umiranja. Prav zaradi tega smo vsak postni petek ob 1730 in vsako postno nedeljo ob 930 povabljeni h Križevem potu po vaših namenih, lahko tudi z izraženim namenom za nekoga, ki zelo trpi.

 

Sporočite namene in tako pomagajmo trpečim.

 

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information