Sv.Lenart.jpg

Misel

Vsak ima svojo skrivnost. Ne smemo hoditi okoli s srcem na roki, pač pa z roko na srcu.

Franc Sodja

Nova navodila v času krepitve koronavirusa Covid-19_21.julij

 

Prišla so nova navodila v času umiritve koronavirusa Covid-19.

 

NOVOSTI:

1. Ob nedeljskih in prazničnih mašah verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik (škatlo …) oddajo list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Ob vhodu naj bo napis: »Spoštovani verniki, prosimo vas, da skladno z uredbo vlade z 8. julija 2020 na listku oddate svojo telefonsko številko (brez imena in naslova), ki jo bomo hranili 30 dni in jo v primeru epidemije oddali pristojnim državnim ustanovam, da vas kontaktirajo.« Župnik oz. duhovnik po vsaki maši listke s telefonskimi številkami zalepi v posebno mapo oz. kuverto, na njej označi dan, datum in uro maše ter jo hrani 30 dni. Po tem obdobju kuverto z listki uniči. V primeru, da je bila primaši navzoča oseba, okužena s koronavirusom, župnik na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorat, policija, NIJZ) posreduje telefonske številke udeležencev pri določeni sveti maši. Župnik oz. duhovnik o posredovanju podatkov obvesti SŠK (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ). V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

2. Duhovnik v primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti med mašo nosi masko.

3. Med in po vsaki maši je treba cerkev temeljito zračiti.

4. Maša na prostem (na prostoru v zasebni lasti npr. župnije) je dovoljena z upoštevanjem medosebne razdalje 1,5 metra, razkuževanjem rok, sedežnim redom in oddajo telefonskih številk vseh udeležencev. Če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra, morajo vsi prisotni nositi maske. Maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov (vključno z ministranti, pevci, organisti, glavnim mašnikom in somašniki).

5. Pogostitve in posebni programi druženja po mašah do nadaljnjega niso dovoljeni.

6. Birme so do nadaljnjega vedno na prostem, izjemoma v cerkvi.

7. Poletni oratoriji in počitniško druženje oz. delavnice lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov. V kolikor je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oz. zakoniti zastopniki otrok morajo pred oratorijem dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe oz. karantene.

8. Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnih seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine.

 

 

 

Celotna navodila si lahko preberete TUKAJ.

 

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information